Når du er på tur i f.eks. fjeldene, skal du tænke på din og andres sikkerhed. Det er klart det sjoveste at komme hjem fra tur i god behold. En komplet vejledning i fjeldsikkerhed er svær at give. Du må i de enkelte situationer vurdere, hvad der skal gøres, og her er din sunde fornuft et godt udgangspunkt. Som minimum bør du have kendskab til de 9 fjeldregler og tage højde for dem i din planlægning og undervejs på turen.
1. Tag ikke på lange ture uden træning
At skulle opgive en tur på halvvejen, fordi du ikke havde den fornødne træning, er bare for ærgerligt og kan også sætte dig i en farlig situation. Du skal derfor have en rimelig god kondition. Træningen kan du gribe an på forskellige måder. Løb, cykling og gymnastik er super konditions- og udholdenhedstræning. Det er også vigtigt, at du træner med dit udstyr. Gå lange ture i kuperet terræn med alt grejet på ryggen. Her får du også de nye støvler gået til. Det er vigtigt, du kender dit udstyr og får tjekket, at det er i orden ind,en du tager af sted. Er formen i top, har du overskud til at nyde naturen og klare evt. vanskelige situationer.
2. Giv besked om, hvor og hvornår du går, samt hvornår du forventer at være tilbage
Går du fra hytte til hytte, kan du give besked om, hvor du skal hen. Derved har redningsfolk mulighed for at spore din vej. Det er noget vanskeligere, når man er på telttur. Giv familie og venner besked om, i hvilket område du vil gå og hvornår de kan forvente dig tilbage igen. Husk i planlægningen at inkludere overliggerdage. Der kan hurtigt opstå forsinkelser.
3. Vis respekt for vejret og vejrmeldingen
I fjeldet kan vejret skifte utroligt hurtigt. Det ene øjeblik skinner solen og ikke en vind rører sig – det næste øjeblik raser snestormen. Uanset vejrmelding skal du være rustet til vejrskift. En frisk vind kombineret med slud eller kulde kan sagtens give forfrysninger. Lyt til vejrmeldingen, hvis du har mulighed for det, eller tjek den ophængte vejrudsigt på fjeldhytterne. Tag det med i din planlægning, men vær opmærksom på, at vejrmeldingen ikke kan give detaljeret varsel for de lokale vejrvariationer. Lad være med at prøve kræfter med naturen, og tag en overliggerdag i stedet. Kendskab til meteorologi kan spare dig for mange overraskelser.
4. Lyt til erfarne fjeldfolk
Før turen kan du få værdifulde oplysninger fra andre vandrere, der har været i området. Hvis du møder folk undervejs på turen, så stop op og få en sludder. Det er hyggeligt, men der er også gode informationer at hente fra vandrerkollegaer, der kommer fra det område du skal igennem, hytteværter eller lokalfolk. De kan fortælle om vandmængden ved næste vad, hytte- og stiforhold, snemængden i passet osv.
5. Vær forberedt på uheld og dårligt vejr – selv på korte ture
Du skal altid medbringe rygsæk med nødvendigt sikkerhedsudstyr: chokolade/energibar, vind – og vandtæt tøj, kort og kompas, plaster/forbinding, kniv, fløjte. Når du ser uvejret nærme sig eller det bliver koldere, bør du skifte tøj eller tage mere tøj på. Det er vigtigt, du gør det i tide. Stå med ryggen mod vinden og hjælp andre med at få deres tøj på. En vindsæk kan være en fordel.
6. Husk altid kort og kompas
Det er ikke nok at have kort og kompas med på tur. Du skal også vide, hvordan du bruger det. Lær det inden turen. Følg med på kortet også i godt vejr. Så ved du til enhver tid, hvor du er, specielt hvis vejret bliver dårligt. Brug evt. kortmappe, så kortet ikke bliver vådt eller flyver fra dig.
7. Gå aldrig alene
Går du alene kan ingen give dig øjeblikkelig hjælp eller få varslet redningsmandskab. Man skal dog ikke være fanatisk. En tur alene i fjeldet kan være en utrolig oplevelse. Giv besked om din rute og hjemkomsttid til venner eller familie, så de kan reagere hvis de ikke hører fra dig.
8. Vend om i tide – det er ingen skam at gå tilbage
På din tur kan der hurtigt opstå kritiske situationer. Ændring af vind og vejr, ulykker eller overvurdering af egne evner. Det er vigtigt at vende om, mens tid er, så andre ikke skal sætte livet på spil for at redde dig. Husk at give besked, hvis nogen venter dig. Er det nødvendigt at gå ud i dårligt vejr, er det en fordel hvis du kan starte ud i modvind. Det gør det lettere, hvis det er nødvendigt at vende om.
9. Spar på kræfterne, og søg ly i tide
Lad være med at presse dig selv til det yderste. Du kan hurtigt få brug for overskud, hvis uheldet er ude. I vinterfjeldet skal du f.eks. have kræfter til at grave en snehule. Du bør på turen jævnligt vende dig om for at se, om alle er med. I uvejr er det meget vanskeligt at høre nogen råbe. Sørg for at spise og drikke. Får du for lidt, bliver du svag og kan miste modet. Under fysisk anstrengelse har du brug for mere væske end du tror.